Η Xiaomi δεν απελευθέρωσε ως όφειλε άμεσα τον πηγαίο κώδικα του πυρήνα στο Mi A1 και αυτό της κόστισε μια εκστρατεία κακοφημία στο τουίτερ και στα λοιπά κοινωνικά μέσα. Η εταιρία φαίνεται τώρα μετανιωμένη καθώς δήλωσε τώρα την πρόθεσή της να απελευθερώνει τον πηγαίο κώδικα του πυρήνα εντός τριών μηνών από την κυκλοφορία μιας συσκευής.

Δεδομένου ότι το λειτουργικό σύστημα Android βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση του πυρήνα του Linux, υπόκειται στη γενική άδεια χρήσης v2 (GPLv2). Αυτό σημαίνει ότι όποιος χρησιμοποιεί και τροποποιεί τον κώδικα πρέπει να το κυκλοφορήσει στο κοινό, προς όφελος της κοινότητας ανοιχτού κώδικα. Ορισμένοι κατασκευαστές συσκευών Android δεν ανταποκρίθηκαν κατευθείαν ή καθόλου στους όρους της άδειας χρήσης, αλλά η αποστροφή της Xiaomi ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, δεδομένης της συνεργασίας Android One.

Σε μια δήλωση που δόθηκε στο XDA-developers, εκπρόσωπος της εταιρείας επανέλαβε τον στόχο της να «απελευθερώσει τον πηγαίο κώδικα μιας συσκευής εντός τριών μηνών από την έναρξή της». Η Xiaomi παρείχε επίσης λίστες που επιβεβαιώνουν σε ποια από τα τηλέφωνά της είχε κυκλοφορήσει τον πηγαίο κώδικα και σε ποια δεν είχε. Δυστυχώς, υπήρχαν αρκετές πρόσφατες συσκευές στη λίστα «δεν είναι ακόμα», οπότε ας ελπίσουμε ότι η Xiaomi θα τηρήσει αυτή την τελευταία δέσμευση για νέα μοντέλα που θα προχωρήσουν.

Θα κλείσω με ένα προσωπικό σημείωμα λέγοντας οτι η εταιρία δεν είναι καθόλου μετανιωμένη! Απλώς είδε την μαζική αποδοχή του Mi A1, το οποίο πάει σφαίρα όπως την πρώτη μέρα που το αγόρασα, βλέπει την μαζική κίνηση προς το Android One (κυρίως απο την Nokia) και είναι στην φάση στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον του MIUI όσον αφορά το λογισμικό στα κινητά της. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βλέπουμε τα επόμενα χρόνια Android One για το εξωτερικό και MIUI μόνο για την Κινεζική αγορά. To Mi A1 μου, ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του kernel source code για το Oreo, τρέχει με Franco Kernel + stock Oreo + Gcam και βάζει κάτω ναυαρχίδες και κινητά των 500 ευρώ με χαρακτηριστική άνεση. Και το γεγονός αυτό μην νομίζετε οτι δεν πονάει την Xiaomi στις πωλήσεις των ακριβώς συσκευών της. Αν το Mi A2 έχει την κάμερα του Mi Note 3 / Redmi Note 5 Pro, δύσκολα θα πουλήσει στο κοινό της ακριβότερη συσκευή. Και η Nokia δεν κοιτά σε διαφορετικό μονοπάτι όπως έδειξε με το Nokia 7 Plus. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά η φετινή να είστε σίγουροι!