Νέα, ειδήσεις και απόψεις για τεχνολογία, smartphones, tablets, games, internet.

Ήρθε η ώρα να δώσεις στον Firefox μια νέα ευκαιρία, επειδή η χρήση του Chrome για τα πάντα είναι κακή ιδέα!

0 17

 Του Vlad Savov, Theverge.com

Από τότε που έκανε το επίσημο ντεμπούτο του, σχεδόν μια δεκαετία, ο Chrome browser βρισκόταν στην κορυφή των προτιμήσεών μου. Έχω πολλές φορές αλλάξει smartphones, laptops, headphones, έχω μεταβεί σε Android, iOS, Windows Phone, macOS και Windows, αλλά σπάνια είχα έναν λόγο να αμφιβάλλω για την επιλογή του browser. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πρόσφατα όμως, μετά από τόσα χρόνια επέστρεψα στον Firefox, αν και ακόμη τον θεωρώ ως μια fully-featured και trouble-free επιλογή για την περιήγηση στο διαδίκτυο. Απλά κάποιες φορές, υπάρχουν λόγοι να μην χρησιμοποιήσεις την καλύτερη επιλογή που υπάρχει. Αυτοί είναι οι δικοί μου.

Ο Chrome έχει ξεπεράσει τον ανταγωνισμό με τρόπο που δεν είναι υγιής

Εκείνο που με ξύπνησε όσον αφορά την υπερβολική χρήση του Chrome ήταν όταν η Google ενσωμάτωσε έναν δικό της ad blocker στον browser. Η συζήτηση γύρω από την Google όμως, η οποία ελέγχει ποιες διαφημίσεις είναι αποδεκτές και ποιες όχι για τους χρήστες, με έπεισε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με την NetMarketShare, ο Chrome χρησιμοποιείται ήδη από το 60% των χρηστών, σε mobile και desktop PCs. Ο Firefox από το 12% των desktop. Οι αρνητικές επιπτώσεις της τόσο μεγάλης επιρροής του Chrome είναι χαρακτηριστικές, με τους web developers να κάνουν optimize και να γράφουν κώδικα ειδικά για τον Chrome, με την Google να ενθαρρύνει αυτή την πρακτική.

Πριν επιλέξω τον Firefox, έδωσα και στον Safari μια ευκαιρία για μερικούς μήνες, σαν τον κύριο browser. Αν χρησιμοποιούσα μόνο iPhones, iPads και Macs, ίσως να ήμουνα ακόμα στον Safari. Οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές, αν και είναι δύσκολο κανείς να διαπιστώσει διαφορές μεταξύ των σύγχρονων browsers, ενώ προσφέρει και δυνατότητες ad blocking μαζί με μια καλή συλλογή extensions.

Ο Firefox είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με μερικά χρόνια πριν

Αλλά γράφω αυτό το άρθρο σε Firefox σήμερα για έναν πολύ απλό λόγο, cross-platform compatibility. Πρόσφατα, ρύθμισα ένα καινούργιο Windows laptop και έχοντας να ασχοληθώ με έναν browser ο οποίος δεν με γνωρίζει αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ο Safari είναι ωραίος και είναι μια καλή επιλογή για χρήστες Apple συσκευών, αλλά όχι για εμένα. Χρειάζομαι έναν browser ο οποίος να με καταλαβαίνει και να με γνωρίζει καλά τόσο σε ένα Huawei smartphone ή Lenovo ThinkPad, όπως με καταλαβαίνει σε ένα iPhone X.

Όπως ο Chrome και ο Safari, ο Firefox έχει τον δικό του ενσωματωμένο password manager, που αποθηκεύει τα passwords, τα οποία μπορούν να προστατευθούν με ένα master password. Ένα password μπορώ να το θυμηθώ, πολλά όμως; Εκεί είναι που χρειάζομαι την βοήθεια του browser και ο Firefox κάνει μια εξαιρετική δουλειά σε αυτό το επίπεδο. Kοίταξα σε benchmarks διάφορα κατά την αλλαγή του browser μου και μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο Opera, ο οποίος έρχεται με ενσωματωμένο VPN, αν και δεν μου αρέσουν οι Android εκδόσεις που σερβίρουν διαφημίσεις στην Lock screen. Σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω ότι τα benchmarks δίνουν μια καλή εικόνα των επιδόσεων και ούτε σε βοηθούν κάπου.

Οι browsers σήμερα είναι περισσότερο ίδιοι παρά διαφορετικοί

ο Firefox αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στον Chrome και τον τέλειο αντικαταστάτη του. Από τότε που έλαβε την Quantum engine, έχει επαινεθεί από τους χρήστες που είναι ικανοποιημένοι. Οι διαφορές των επιδόσεων μεταξύ των browsers είναι πολύ μικρές, ίσως πολύ μικρές όσο ποτέ άλλοτε. Ίσως αναγκαστώ να γυρίσω στον Chrome, αν η Google προσθέσει κάποιο integration οικοσυστήματος. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, μετά χαράς θα υποστηρίζω την προσπάθεια του Firefox να παρέχει μια βιώσιμη εναλλακτική στο χώρο των browsers.

Το άρθρο είναι του Vlad Savov που δημοσιεύθηκε στο theverge.com και μεταφέρθηκε στα ελληνικά από εμάς. Αν έχει επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα θα συνεχιστούν αυτού του είδους τα άρθρα.

[VIA: Source link ]

قالب وردپرس

Loading...