Νέα, ειδήσεις και απόψεις για τεχνολογία, smartphones, tablets, games, internet.

Κενό ασφάλειας σε firmware από βηματοδότες 465.000 ασθενών

1 36

Την “ανάκληση” 465.000 βηματοδοτών, οι οποίοι είναι εμφυτευμένοι σε ασθενείς, αποφάσισε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να διορθωθεί ένα κενό ασφάλειας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε χάκερ να εξαντλήσουν την ηλ. ενέργεια των μπαταριών ή ακόμη και να μεταβάλουν τους καρδιακούς παλμούς.

Η απόφαση δεν σημαίνει πως οι βηματοδότες θα αφαιρεθούν από τους ασθενείς, μία διαδικασία που θα ήταν επικίνδυνη για τους ασθενείς. Αντίθετα, η κατασκευάστρια εταιρεία κυκλοφόρησε μία αναβάθμιση του firmware του βηματοδότη, την οποία θα πρέπει να κάνει το ιατρικό ίδρυμα που παρακολουθεί κάθε ασθενή.

Κενό ασφάλειας σε firmware από βηματοδότες 465.000 ασθενών

Η “ανάκληση” αφορά έξι τύπους βηματοδοτών που έχουν κατασκευασθεί από την εταιρεία Abbot. Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν υπάρχει καμία αναφορά μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στις συσκευές.

Σε ένα τέτοιο σενάριο πάντως, όπως αναφέρει ο FDA, χάκερ θα μπορούσαν να επαναπρογραμματίσουν τους βηματοδότες, χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμο εξοπλισμό. Έτσι, θα είχαν τη δυνατότητα είτε να εξαντλήσουν την ενέργεια στην μπαταρία, είτε να αλλάξουν τη συχνότητα των ηλεκτρικών της παλμών, αλλάζοντας έτσι τον ρυθμό σύσπασης της καρδιάς. Και στις δύο περιπτώσεις, θα ήταν πιθανό να προκληθεί ακόμη και ο θάνατος του ασθενούς.

Loading...